
Mithra
​
"Mithra" is de Latijnse naam van een Vedische god die de oude Perzen "Mithra" noemden, en in de Rig Veda wordt het "Mitra" genoemd. Mitra is één van de honderd plus namen van Soma in de Rig Veda en betekent "vriend van alle mensen". Mitra is een extreem oude God, wiens naam voor het eerst op schrift verschijnt in een vredesverdrag tussen het Hettitische rijk en de Mitanni in ongeveer 1450 v.Chr. De Hettitische en de Mitanni zijn beide Indo Europese volkeren die worden genoemd in het Oude Testament, waar de Mitanni Hurrieten worden genoemd, waarvan werd beweerd dat ze de beste wagenmenners ter wereld waren.
Tijdens de opkomst van het zoroastrisme in Perzië werd de oude cultus van Mithra korte tijd onderdrukt, maar werd opnieuw opgenomen in de Mazda religie van Perzië.
Nadat Perzië werd veroverd door Alexander de Grote, breidde de cultus van Mithra uit in de Griekse en later de Romeinse wereld en was buitengewoon populair bij krijgers. De Romeinen probeerde korte tijd de Mithra cultus te onderdrukken als een Perzische ondermijning van het Romeinse volk. De sekte overleefde deze vervolging en begon zich te verspreiden onder de Romeinse elite en vooral onder de troepen van de Romeinse legioenen, die het verspreiden tot in de verste uithoeken van het rijk en daarbuiten.
De cultus van Mithra hield zijn bijeenkomsten en ceremonies in kleine ondergrondse kamers genaamd "Mithraeum". Deze kamers konden slechts 30 mensen huisvesten. Wanneer het aantal mensen te groot werd voor die Mithraeum, werd een andere gevestigd.
De Mithra cultus was strikt mannelijk in lidmaatschap en net als de moderne Vrijmetselarij waren de leden van de cultus verdeeld in een gegradueerde hiërarchie met 7 niveaus, alleen de hoogste graad van ingewijden kon een nieuw Mithraeum stichten. Het vermogen van de Mithra sekte om in kleine persoonlijke groepen te blijven en toch hun totale aantal uit te breiden, was een sleutel tot hun overleving tijdens één van de oude vervolgingen. De cultus van Mithra leek niet in grote mate te worden vervolgd door de officiële christelijke kerk, maar het leek erop dat ze gewoon versmolten met het christendom.
Veel moderne christenen begrijpen niet de enorme invloed die het Romeinse mithraïsme had op het vroege christendom, een invloed die nog steeds bestaat. Elke kerst vieren christenen de geboorte van Mithra op 25 december en elke zondag aanbidden ze op de heilige dag van Mithra, en niet op de sabbat.
Veel zeer oude christelijke kerken in Europa en het Midden Oosten zijn gebouwd bovenop een nog oudere Mithraeum, waaronder de Sint Pietersbasiliek van het Vaticaan, die een oud Mithraeum in de kelder heeft. Letterlijk en fysiek zijn de Soma God Mithra en de oude religie van het Mithraïsme twee van de belangrijkste fundamenten van het christendom.